Hva bør du tenke på når du skal kjøpe ny peis?

Det er ikke ofte man kjøper en peis. Da er det lurt å vite hva en bør tenke på! 

Hvor stor bør ovnen være?

Unngå for stor varmeutvikling
Det er viktig å kjøpe ovn med riktig størrelse i forhold til det arealet en ønsker å varme opp. En ovn med for stor effekt i forhold til arealet vil gjøre at du får det alt for varmt i stuen. Selv om ovnen er høy, betyr det ikke at den har stor varmeutvikling. Man må derfor lese på ovnen, hvilken effekt den gir. 

Liten ovn for full maskin
Det er derfor bedre å kjøpe en liten ovn som får jobbe for fullt enn en stor ovn som bare går for halv maskin. Gleden over å fyre i ovnen blir også mye større når ovnen er riktig dimensjonert i forhold til rommets størrelse, da kan man fyre jevnere på kalde kvelder og få jevn temperatur. Samtidig kan du utvide sesongen med peiskos til tider på året hvor det ikke er så kaldt ute.   

Hvor stor bør vedovnen din være i forhold til areal?
En godt isolert bolig har et oppvarmingsbehov på 1 kW per 20 kvadratmeter. I en leilighet på 100 kvadratmeter vil det derfor være tilstrekkelig med en peisovn som leverer en effekt 5 kW. Effekten står oppgitt under tekniske data på alle våre ovner og peiser. Dagens moderne peisovner er av konveksjonstypen. Det betyr at luft strømmer igjennom fra bunn til topp og sendes oppvarmet luft ut i rommet, noe som gir lavere overflatetemperatur enn på tradisjonelle strålingsovner. 

Strålingsovn eller konveksjonsovn?

Skal man kjøpe seg peisovn, er det greit å vite forskjellen på strålingsovn og konveksjonsovn.

Sprer varmluft
Mens en strålingsovn stråler varme direkte fra selve ildstedet, sprer konveksjonsovnen varmluft ut i rommet gjennom spalter. De aller fleste konveksjonsovner avgir dessuten en viss form for strålingsvarme ved at varmen stråler fra glassdøren og evt. sideglass i ovnen.

Sirkulasjon av varm luft
En strålingsovn er ”enkeltvegget”, mens en konveksjonsovn er ”dobbeltvegget”. Kald luft som trekkes inn gjennom luftespalter, blir varmet opp i kanalene mellom de to veggene, før den stiger og forsvinner ut gjennom ventiler øverst på ovnen. Dette fører til en sirkulasjon av den varme luften og du får spredd varmen ut i rommet.

Denne effekten fører også til at selve ovnen ikke blir så varm som en ren strålingsovn. Sistnevnte kan bli svært varm og må derfor plasseres litt lenger unna brennbart materiale enn en konveksjonsovn.

Hva er best: konveksjon-  eller strålingsovn?
Hva du bør velge, avhenger av hva du trenger ha ildstedet til.

Strålingsovn passer til:

  • Trekkfulle hus
  • Boliger med stor takhøyde
  • Behov for rask temperaturøkning (f.eks. på hytta).

Konveksjonsovn passer til:

  • Som hovedoppvarming av boligen vinterstid
  • Når møbleringen sperrer for strålevarmen
  • For barnefamilier, hvor en ønsker en lavere overflatetemperatur på ovnen.

Som hovedregel kan man si at en konveksjonsovn alltid vil oppfylle oppvarmingsbehov, mens en strålingsovn kan bli for varm i forhold til omkringstående bygningsdeler eller møbler.

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×